Wat is manuele therapie?

Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een erkende opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Deze opleiding voor manuele therapie duurt vier jaar (in deeltijdstudie).

Voor welke klachten?
In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten waarbij men pijn heeft die gepaard gaat met het het slechter kunnen bewegen van een of meerdere gewrichten.

Enkele voorbeelden waarbij manuele therapie geïndiceerd kan zijn

 • Hoofd- en nekpijn die gepaard gaat met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
 • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
 • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de beneden
 • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
 • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten
 • Hoe ziet de behandeling eruit?

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.

Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste cliënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.


In welke FysioFaster praktijken?


Door wie in de praktijk?

  Maud de Moor

  Maud de Moor

  Adrie van den Eijnden

  Adrie van den Eijnden

  Mario Rammeloo

  Mario Rammeloo

  Hans Verbogt

  Hans Verbogt

  Karin van Erck-Krijnen

  Karin van Erck-Krijnen

  Anja de Kock

  Anja de Kock