Het zindelijkheidsproces
Zindelijk worden is een van de grote mijlpalen in de ontwikkeling van uw kind. Zindelijk worden gaat meestal vanzelf. De meeste kinderen worden zindelijk tussen hun tweede en vierde levensjaar. In principe wordt een kind eerst zindelijk voor ontlasting en daarna voor het plassen.
Een richtlijn voor het zindelijk worden is;
Plassen:
vanaf 20 maanden: is zich bewust van “nat” zijn
vanaf 30 maanden: voelt dat de blaas vol is
vanaf 3,5 jaar: kan plas ophouden tot op het toilet
vanaf 5 jaar: kan op ieder willekeurig moment plassen
vanaf 4-7 jaar: ook `s nachts zindelijk
Poepen:
vanaf 2 jaar: kan poepen op potje
tot ongeveer 6 jaar: “ongelukjes” geen uitzondering
Dit proces verloopt echter niet altijd probleemloos. Vaak is niet meteen duidelijk wat de oorzaak is van het niet op gang komen van de zindelijkheid overdag en/of ‘s nachts. Het probleem kan lichamelijk zijn of ontstaan ten gevolge van andere problemen.
De kinderbekkenfysiotherapeut is een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut op het gebied van buik, bekken en bekkenbodem bij kinderen. De kinderbekkenfysiotherapeut is opgeleid om het kind op speelse wijze te leren voelen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe het kind daarover controle kan krijgen
Welke kinderen vinden zoal hun weg naar de kinderbekkenfysiotherapeut in onze praktijk?
Kinderen die:
Onderzoek:
Om goed inzicht in de klachten te krijgen zal er eerst een intakegesprek plaats vinden met u en uw kind. Er kan gevraagd worden om vragenlijsten, drink- en vezellijsten in te vullen en een paar dagen een plas- en/of poepdagboek bij te houden.
Na het intake gesprek zal er een algemeen lichamelijk onderzoek uitgevoerd worden, waarbij onder andere wordt gekeken naar de algehele motoriek van uw kind. Hierbij kunt u denken aan springen, huppelen, hinkelen ed. Dit om een algehele indruk te krijgen van de spierkracht en het lichaamsbesef van uw kind.