Bekkenfysiotherapie

Niet meer goed kunnen sporten omdat u ongewild urine verliest of niet graag meer uitgaan omdat u uw ontlasting moeilijk kunt ophouden. U bent zwanger en heeft last van lage rug of bekkenpijn. De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de spieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de controle hierover terug te vinden. Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik, lage rug, bekken en bekkenbodem gebied bij zowel mannen als vrouwen.

Met welke klachten kunt u naar de bekkenfysiotherapeut?

  1. Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  2. Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of ontlasten
  3. Moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
  4. Zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in de vagina of anus
  5. Pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen
  6. Problemen bij het vrijen, die samenhangen met de bekkenbodem
  7. Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling
  8. Begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied bv voor en na een prostaatoperatie of verzakkingsoperatie

Hoe ziet de behandeling eruit?

  • Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten zorgvuldig in kaart gebracht middels een uitgebreid vraaggesprek. Indien nodig wordt u gevraagd om een vragenlijst in te vullen of om een plas- of ontlastingsdagboekje bij te houden. Om de bekkenbodem goed te kunnen onderzoeken kan een bekkenfysiotherapeut een inwendig onderzoek voorstellen.De nadruk van de behandeling ligt bij bekkenbodemklachten op het zelf thuis oefenen. Soms kan het echter zo zijn, dat u moeite hebt om het juiste gevoel van het aanspannen van de bekkenbodemspieren onder de knie te krijgen of dat de bekkenbodem zodanig verslapt is, dat er (bijna) geen aanspanning meer mogelijk is. In dat geval kan een bekkenfysiotherapeut een behandeling voorstellen dmv myofeedback of electrostimulatie. Bij problemen met het voelen van aandrang voor ontlasting of juist niet te onderdrukken aandrang voor ontlasting, bestaat de mogelijkheid van rectale ballon training.
  • Vaginale ballon training is er voor vrouwen die pijnklachten hebben bij gemeenschap, vaginisme of dypareunie genoemd. Hierbij wordt de speciale ballon gebruikt om u goed te leren ontspannen.

In welke FysioFaster praktijken?


Door wie in de praktijk?