Wat is fysiotherapie?

Een fysiotherapeut onderzoekt en behandelt klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De behandeling van de fysiotherapeut kan verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld het verbeteren van de beweging van een gewricht of het verbeteren van het bewegend functioneren bijvoorbeeld langer lopen en fietsen etc, maar ook het onderhouden van de mobiliteit van een gewricht of van de algemene conditie. Soms zal de fysiotherapeut de cliënt begeleiden om met een beperking te leren leven en hem helpen om weer aan het werk te kunnen gaan.

De laatste jaren is de fysiotherapeut ook steeds meer betrokken bij preventieve taken. Bijvoorbeeld goede tilinstructies geven om lage rugklachten te verkomen of adviezen geven voor een goede zithouding. Of medische trainingen begeleiden om de belastbaarheid te verhogen.

Voor welke klachten?
Veel klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat kunnen door de fysiotherapeut positief worden beïnvloed. Daarbij kunt u denken aan:

  • pijn aan spieren, pezen, banden en gewrichten zwelling van gewrichten
  • krachtsvermindering
  • bewegingsbeperking
  • stijfheid
  • problemen met bewegen
  • evenwichtsstoornissen
  • vermoeidheidsverschijnselen of conditievermindering als gevolg van een andere onderliggende aandoening

Of fysiotherapie uw klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste behandeling en is ook afhankelijk van uw eigen inzet.

Hoe ziet de behandeling eruit?
De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, advisering en begeleiding. Hiermee probeert hij de functie van het houdings- en bewegingsapparaat zodanig te verbeteren zodat normale houding en beweging weer mogelijk is of leert u hoe u zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om kunt gaan.

Door wie in de praktijk?
Alle medewerkers bij FysioFaster zijn fysiotherapeut. Klik hier om alle fysiotherapeuten bij FysioFaster te bekijken.