Parkinson

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening waarbij het probleem zit in de hersenen. Hierin bevinden zich de zwarte kernen. Cellen in deze kernen sterven beetje bij beetje af en er ontstaat een tekort aan dopamine in de hersenen.

Dit kan allerlei problemen veroorzaken in het bewegingsapparaat. Beven, stijfheid en traagheid in het bewegen zijn ‘typische’ symptomen voor de ziekte van Parkinson. Gewone dagelijkse bezigheden worden steeds lastiger zoals : schrijven, uit bed komen, lopen en huishoudelijke taken.

Binnen onze praktijk kan de fysiotherapeut u helpen bij verschillende aspecten van het bewegingsapparaat. Als bijvoorbeeld vallen een probleem is en hierdoor angst ontstaat gaat u vaak minder bewegen. De fysiotherapeut kan u helpen met de balans en het evenwicht. Ook aan de conditie kan gewerkt worden door middel van loopband training en een persoonlijk oefenschema. Het is ook mogelijk om samen te oefenen. Op dinsdagochtend is er in Hoogerheide een Parkinson Oefengroep.

Onze fysiotherapeut is aangesloten bij ParkinsonNet. Een landelijk netwerk voor zorgverleners waarin maatschappelijk werker, psycholoog, ergotherapeut, logopedist, diëtist, Parkinson verpleegkundige en neurologen samenwerken. Om zo de patiënt de best mogelijke zorg te bieden.

De ziekte van Parkinson is een complexe ziekte, waarbij behandeling van iemand met parkinson vraagt om expertise en onderlinge samenwerking met de patiënt en met overige betrokken zorgverleners. Hierbij staat de wens van de patiënt altijd centraal.

ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Meer dan 3.000 zorgverleners, waaronder neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen, verdeeld over 69 regio’s in Nederland zijn aangesloten bij dit netwerk. ParkinsonNet streeft naar een wereld waarin iedereen met de ziekte van Parkinson of een atypisch parkinsonisme de allerbeste zorg krijgt die mogelijk is, afgestemd op de behoefte van de patiënt. Gespecialiseerde zorg in de buurt van alle aangesloten disciplines vinden zorgvragers eenvoudig via de Parkinson Zorgzoeker, www.parkinsonzorgzoeker.nl.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de gespecialiseerde zorg ? Neem dan contact met ons op.