Wat is manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage wordt toegepast bij het bestrijden van lymfeoedeem door middel van een rustige en zachte massagetechniek. Met de lymfe kunnen tevens de afvalstoffen uit het weefsel worden verwijderd. Niet alle afvalstoffen kunnen door het bloed worden afgevoerd; de grootste eiweitdeeltjes kunnen alleen via de lymfevaten uit het weefsel komen. Deze eiwitten zorgen, als ze in het weefsel blijven, voor een aanzuiging van vocht, waardoor een oedeem uiteindelijk kan ontstaan.

Voor welke klachten is lymfedrainage geschikt?
Lymfdrainage wordt toegepast, daar waar het lichaam problemen heeft met een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel of met de afvoer van de afvalstoffen. De afbraak gebeurd door het lichaam zelf maar de afvoer wordt dan ondersteund door een mechanische techniek.

Bij een oedeem is zo’n afvalstoffenprobleem evident, denk bijvoorbeeld aan een oedeem-arm bij een vrouw die een borstamputatie heeft ondergaan. Hierbij zijn vaak ook de lymfeklieren in de oksel verwijderd, zodat de lymfeafvoer ernstig is bemoeilijkt.

Ook een ( tijdelijk) grote productie van afvalstoffen kan oedeemachtige verschijnselen veroorzaken. Zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een zware sportinspanning. Dit soort gevallen zijn goed te behandelen met lymfedrainage.

Hoe ziet de behandeling eruit?
Tijdens de behandeling wordt er gewerkt met een drukfase en een drukloze fase. De drukfase zorgt voor voldoende opening van de kleinste lymfevaten vlak onder de huid, die met een soort verschuifbare klepjes zijn afgesloten. Hierdoor kan het lymfe in het lymfevat komen. De drukloze fase geeft de lymfevaatjes weer de gelegenheid zich af te sluiten, waarna de lymfe verder kan worden afgevoerd.


In welke FysioFaster praktijken?


Door wie in de praktijk?

    Marietje van Hulten

    Marietje van Hulten

    Helma Dek

    Helma Dek

    Mieke de Vet

    Mieke de Vet

    Tanya Dictus

    Tanya Dictus