Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn komt heel veel voor. Van de bevolking heeft ± 80% last van pijn in de onderrug. De klachten zijn vaak niet specifiek, hetgeen betekent dat er sprake is van een niet duidelijke onderliggende oorzaak van de klacht. De pijn hoeft niet te wijzen op spit, hernia, ischias, ziekte, afwijking of een beschadiging. Soms voelt men de pijn in de onderrug uitstralen naar de billen of naar één of beide benen.

Bij sommigen zit de pijn nog lager in de rug (in het SI-gewricht) bij de overgang naar het bekken.
De pijn ontstaat plotseling of meer geleidelijk en is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk.

Oorzaken

Het is niet eenduidig hoe pijn onder in de rug ontstaat. Mogelijk komt het door overbelasting van de rug of door een verkeerde beweging of lichaamshouding.
De oorzaken van lage rugklachten kent vaker een mechanische oorzaak: geen goede houding, verkeerd tillen, overgewicht, stress, en een slechte algemene conditie.

Psychosomatische factoren zoals bijvoorbeeld een te hoge werkdruk, weinig ontspanning, problemen en conflicten, zijn vaak betrokken bij het in stand houden van lage rugpijn maar dit betekent niet dat er een oorzakelijkheid is.

Voorkomen van lage rugpijn

Om lage rugklachten te voorkomen is een goede houding van de rug zeer belangrijk . Via deze link kunt u de juiste lichaamshouding bekijken bij de volgende activiteiten:

  • Strijken
  • Stofzuigen
  • Dragen van lasten
  • Zithouding
  • Schoenen strikken
  • Moppen
  • Dweilen

Behandeling

In acute fase is het belangrijk om 2 tot 5 dagen rustig aan te doen en probeer zo veel mogelijk uw dagelijkse activiteiten m.n. wandelen rustig te blijven uitvoeren maar vermijd zoveel mogelijk bukkende bewegingen, tillen en langdurig zitten. Ga eventueel regelmatig liggen om uw onderrug te ontspannen.

Dagenlang alsmaar in bed liggen is niet zinvol. Door bedrust verzwakken uw spieren en dat vertraagt het herstel.

Als na 7 dagen de lage rugpijn niet is verminderd raden wij u aan om contact met ons opnemen. We zullen dan door middel van vragen gesprek en bewegingsonderzoek een analyse maken van uw lage rugpijn. Vervolgens geven wij u adviezen en eventueel samen met u stellen we een behandelplan op. Deze adviezen kunnen bestaan uit oefeningen tegen de lage rugpijn of uit het behandelplan kan naar voren komen dat u het beste geholpen wordt met manuele therapie aan de slag te gaan. Voor langdurige rugklachten bieden we de training rugscholing aan.