Bekkenfysiotherapie PTNS

PTNS electrotherapie bij urge-incontinentie

Behandelmogelijkheid overactieve blaas.

Het kan zijn dat u urgeincontinentie heeft. Dit is urineverlies door een overactieve blaas. Klachten waar u aan kunt denken zijn: heel vaak moeten plassen (meer dan 10x per dag) en/of plotseling aandrang voor plassen krijgen waardoor u naar de wc moet rennen om op tijd te zijn. Hiervoor zijn ook oefeningen te doen in combinatie met adviezen over uw vochtgebruik, uw toiletbezoek etc.

Daarnaast hebben we bij FysioFaster  de mogelijkheid om u te behandelen met PTNS: Percutane Tibialis Posterior Neurostimulation  Dit is een vorm van electrotherapie die bewezen invloed heeft op de overactieve blaas. (Mits daar niet een duidelijke oorzaak voor gevonden is) Het doel is om de blaas wat tot rust te brengen zodat u minder vaak naar het toilet hoeft en ook minder hard hoeft te rennen. Ook bij overactieve blaasklachten bij MS of Parkinson is PTNS een behandelmogelijkheid.
De electrotherapie zorgt voor het blokkeren van ‘foute’ of ongewenste sensaties/signalen.
Dit gebeurt door een ‘elektrisch signaal’ te geven aan een zenuwtak nabij de enkel. Deze zenuwtak staat in nauw verband met de zenuwen van alle organen in het bekken zoals de blaas, baarmoeder, prostaat, endeldarm en de sluitspier.
PTNS wordt gegeven d.m.v. een naaldje en plakelectrode op 1 onderbeen en voet . Dit gebeurd altijd op de praktijk .

Er is een mogelijkheid dat u een (tens) apparaatje met plak-elektrode mee naar huis krijgt. Na 2 weken moet dan duidelijk worden of het voor uw klachten helpt.
Als dit het geval is, kunt u eventueel overwegen om zelf zo een apparaatje aan te schaffen of u komt met een lagere frequentie (van bv 1x per week) bij ons terug voor dezelfde stroombehandeling.

De behandeling is veilig en vrijwel pijnloos. De PTNS behandeling kan nooit het effect van therapeutische behandeling vervangen maar kan wel een goede aanvulling zijn op de behandeling van uw klachten.


In welke FysioFaster praktijken?


Door wie in de praktijk?