Wat is kinderfysiotherapie?

Kinderfysiotherapie houdt zich bezig met kinderen die problemen hebben met het bewegen in de ruimste zin van het woord. Normaal gesproken ontwikkelt het bewegen zich spelenderwijs en eigenlijk vanzelf. Maar soms gaat het niet zo makkelijk en duurt het veel langer voordat een kind iets onder de knie heeft. Het kan ook voorkomen dat een kind zich niet normaal ontwikkeld. Dit kan veroorzaakt worden door een aangeboren afwijking, een ziekte of problemen bij de geboorte.

Een kinderfysiotherapeut heeft een gespecialiseerde 3-jarige post-HBO opleiding gevolgd. Hierin worden veel aspecten van de ontwikkeling van het kind behandeld en in het bijzonder de motorische ontwikkeling.

Wanneer bezoekt u een kinderfysiotherapeut?
De kinderen worden verwezen door een consultatiebureau arts, huisarts of specialist. Ouders kunnen ook zonder verwijzing een afspraak maken bij de kinderfysiotherapeut. Vaak hebben de ouders, leerkrachten en andere betrokkenen al gezien dat er iets niet klopt aan het bewegen van het kind. U kunt dan denken aan hele slappe kinderen, kinderen die teveel strekken, kinderen die altijd naar een kant kijken of niet gaan rollen, kruipen.

Bij grotere kinderen zie je vaak onhandige kinderen, die veel vallen, slecht evenwicht hebben, angstig zijn, een slechte houding hebben, niet stil kunnen zitten of juist heel houterig zijn of die problemen hebben bij de fijne motoriek, bijvoorbeeld schrijven.

Hoe ziet de behandeling eruit?
Door te kijken en onderzoeken wordt duidelijk wat er aan de hand is. Afhankelijk van de uitkomst wordt er een behandelplan opgesteld. De therapeut richt zich met het kind op het oefenen van het bewegen. Dit doen zij door samen vooral door veel te spelen. Samen springen op de trampoline, wiebelen op een wiebelplank en veel ballen gooien en vangen. De therapeut gebruikt daarbij verschillende spelletjes en speelgoed zodat het nooit alleen maar saai oefenen is.

Daarnaast gaan de kinderen thuis en in de dagelijkse situatie met de ouders aan de slag. Vooral bij jonge kinderen spelen de ouders een belangrijke rol. Zij moeten het kind stimuleren om te bewegen.


In welke FysioFaster praktijken?


Door wie in de praktijk?

  Esther Schijven

  Esther Schijven

  Kitty van Schilt

  Kitty van Schilt

  Ingrid Hegge

  Ingrid Hegge