Bekkenfysiotherapie, TANS electrotherapie

Nieuwe behandelmogelijkheid overactieve blaas.

Voor de meeste mensen is het wel bekend dat er fysiotherapeutische behandeling bestaat voor stressincontinentie (urineverlies bij hoesten, niezen, springen etc.). Deze behandelingen worden uitgevoerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut op dit gebied.

Daarnaast komt ook urgeincontinentie voor. Dit is urineverlies door een overactieve blaas. Klachten waar u aan kunt denken
zijn: heel vaak moeten plassen (meer dan 10x per dag) en/of plotseling aandrang voor plassen krijgen waardoor u naar de wc moet rennen om op tijd te zijn. Hiervoor zijn ook oefeningen te doen in combinatie met adviezen over uw vochtgebruik, uw toiletbezoek etc.

Daarnaast hebben we vanaf nu bij FysioFaster ook de mogelijkheid om u te behandelen met TANS, ofwel Tibial Afferent Nerve Stimulation. Dit is een vorm van electrotherapie die bewezen invloed heeft op de overactieve blaas. (Mits daar niet een duidelijke oorzaak voor gevonden is) Het doel is om de blaas wat tot rust te brengen zodat u minder vaak naar het toilet hoeft en ook minder hard hoeft te rennen. Ook bij overactieve blaasklachten bij MS of Parkinson is TANS een behandelmogelijkheid.
TANS zorgt voor het blokkeren van ‘foute’ of ongewenste sensaties/signalen.
Dit gebeurt door een ‘elektrisch signaal’ te geven aan een zenuwtak nabij de enkel. Deze zenuwtak staat in nauw verband met
de zenuwen van alle organen in het bekken zoals de blaas, baarmoeder, prostaat, endeldarm en de sluitspier.
Deze stroomvorm wordt gegeven d.m.v. plakelectrodes op 1 onderbeen en voet (dagelijks een half uur gedurende 2 weken)
Hiervoor krijgt u dan een TANS-kastje mee naar huis. Na 2 weken moet dan duidelijk worden of het voor uw klachten helpt.
Als dit het geval is, kunt u eventueel overwegen om zelf zo een apparaatje aan te schaffen of u komt met een lagere frequentie
(van bv 1x per week) bij ons terug voor dezelfde stroombehandeling.

De behandeling is veilig en vrijwel pijnloos. De TANS-behandeling kan nooit het effect van therapeutische behandeling vervangen maar kan wel een goede aanvulling zijn op de behandeling van uw klachten.


In welke FysioFaster praktijken?


Door wie in de praktijk?

  Marjan van Rooij-Koreman

  Marjan van Rooij-Koreman

  Hanneke Vollemans

  Hanneke Vollemans

  Sissy Hooijmaijers

  Sissy Hooijmaijers